carti

„Visătorul Palid” – o nuvelă din seria Sezonul Oaselor

iunie 5, 2017
the pale dreamer, samantha shannon, jax, paige mahoney

The Pale Dreamer, sau în traducere proprie Visătorul Palid, este o nuvelă scurtă (70 pp.) care poate lua cu ușurință rolul unui prolog la seria Sezonul Oaselor. Despre volumul al doilea am mai menționat aici. Al treilea abia ce l-am achiziționat și nu arată rău deloc.

The Song Rising by Samantha Shannon

Despre cine și despre ce este vorba în The Pale Dreamer

Înapoi la poveste care urmărește primele zile ale lui Paige Mahoney în echipa lui Jax, colecționar de oameni cu puteri rare, oameni considerați nenaturali, datorită legături lor cu lumea spiritelor. Prima parte a povestirii se axează pe ce am putea numi primele zile ale lui Paige ca nou angajat – sentimentele și presiunea pe care le simte, nevoia ei de a-și găsi loc în noul colectiv și în noua ei viață. Cu siguranță și noi am rezona cu trăirile ei dacă șeful nostru ar fi unul din conducătorii organizației subterane a nenaturalilor, iubitor de absint și capabil să supună spirite scrijilendu-și în carne numele lor. Dar, mai mult decât un șef al unei găști cu super-puteri (cred că îi putem numi așa) Jax este un conducător șarmant, autoritar și misterior, care nu dă înapoi de la a-și pune în primejdie angajații pentru a obține ce vrea, sau a le testa limitele. Din păcate Paige nu știe asta și este disperată să se afirme și să-i arate lui Jax că își merită locul printre cei din The Seven Dials.

Mi-a plăcut mult atmosfera din carte și faptul că nuvela are alură de roman polițist, în care suspectul dispărut și periculos este un poltergeist. Mai mult, stilul viu în care scrie Samantha Shannon a reușit să-mi picteze o Londră mai sumbră peste amintirile pe care le am eu legate de capitala Regatului Unit. Astfel acum când mă gândesc la oraș văd oameni care se furișează printr-o ploaie măruntă, cu capurile plecate, temători. Mersul lor este sprinten, mereu pe vârfuri, gata să țâșnească din loc. Sau poate am imaginea asta în minte datorită atentatelor din ultima vreme.

Cum se potrivește nuvela în seria Sezonul Oaselor

Personajele sunt puține, dar relațiile dintre ele completează goluri și întăresc anumite decizii pe care acestea urmează să le ia în primele două volume. În plus, aflând cum s-au pus bazele relației dintre Jax și Paige, reușești să înțelegi cât de dificilă a fost decizia ei de a se împotrivi lui Jaxon în Ordinul Mimilor și de ce, pe de altă parte, nu se putea altfel. Acest prequel este consistent cu atmosfera seriei și cu personalitatea personajelor oferind ceva mai mult insight în viețile personajelor principale ale seriei.

A fost interesant să îl citesc după primele două volume. Povestea în sine, acea cursă disperată de a subjuga spiritul rătăcitor al lui Sally înainte ca ceilalți sub-lorzi să o facă, este dinamică, chiar dacă destul de ușoară. Twist-ul de la sfârșit este unul care pentru mine nu a fost neașteptat, dar care vine ca o satisfacție dacă urmărești micile indicii presărate încă de la începutul textului. Iar acest lucru îmi place mult la o poveste.

Concluzii

Pe goodreads i-am oferit 4 stele pentru consistența și coerența cu restul cărților și pentru că îmi place mult cum scrie autoarea. Luată separat povestea, și ignorând universul londonez atât de frumos detaliat și descris în celelalte cărți, probabil că i-aș da doar 3 stele. Bun, acestea fiind scrise, cred că săptămâna viitoare mă apuc de The Song Rising, cea mai nouă carte din serie.

A, era să uit. Nuvela The Pale Dreamer se găsește în format e-book.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.