Recunosc. După ce am terminat The Reason for God a lui Tim Keller, și am scris postarea aceasta, le-am pus deoparte. Nu am apăsat butonul de publicare. Eu nu prea citesc non-ficțiune (unii veți zice că tot despre ficțiune vorbim), iar cartea aceasta este grea. Trebuie rumegată. Trebuie citită pe îndelete, iar unele pasaje de mai multe ori pentru a fi înțeleasă. Așa că, m-am gândit că ar fi mai bine să v-o prezint într-o perioadă mai lejeră, mai relaxată. Și ce timp mai potrivit să vorbești despre o carte care îl are ca focus pe fiecare pagină pe Dumnezeu, decât zilele în care sărbătorim nașterea Lui în lumea asta (știu că unii au îndoieli cu privire la motivul sărbătorii, dar chiar și ei se bucură de zilele libere).
Cum ziceam, pentru unii această carte este SF, pentru alții se încadrează în categoria non-ficțiune. Dar vă asigur că este vorba despre aceeași carte. Pe scurt, o carte despre Dumnezeu, despre credință, despre creștinismul contemporan, despre provocările intelectuale pe care le presupune creștinismul. O carte cu multă teorie, dar în esență o carte despre un Om care a murit pentru dușmanii săi, rugându-se pentru iertarea lor – imaginea perfectă a eroului (imagine pe care o apreciem în fiecare roman de aventură, fantasy sau de acțiune).
„At the very heart of their view of reality was a man who died for his enemies, praying for their forgiveness.” Tim Keller
The Reason for God este o carte provocatoare. Nu doar pentru agnostici, nu doar pentru atei, ci și pentru cei care cred în Dumnezeul triunic al creștinismului. Fiecare capitol al cărții pune în fața cititorului o întrebare, iar apoi oferă un răspuns, logic, cred eu, dar care nu este tot timpul complet. Întrebările nu sunt ușoare, nu sunt simple, iar răspunsurile au o complexitate pe măsură. Dar întrebările sunt personale și perfect umane, născute din frământări reale, din pierdere și suferință, din îndoieli. Poate de aceea mi-a luat câteva luni de zile să termin de citit cartea lui Tim Keller.
Nu am să vă prezint nici întrebările, nici răspunsurile pe care Tim Keller le dă. Ci doar temele despre care vorbește. Am să fac asta printr-o serie de citate și vă las pe voi să ghiciți care sunt temele abordate.
„In many areas of life, freedom is not so much the absence of restrictions as finding the right ones, the liberating restrictions.”
„We only become ourselves in love, and yet healthy love relationships involve mutual, unselfish service, a mutual loss of independence.”
„Forgiveness is always a form of costly suffering.”
Vă invit însă dacă aveți o problemă culturală cu existența lui Dumnezeu să citiți cartea. Dacă aveți o problemă intelectuală sau emoțională cu existența unui Salvator al omenirii născut aproximativ cu două milenii în urmă într-un sat de prin Israel, citiți The Reason for God. Dacă nu va oferi o soluție la ce vă frământă, cu siguranță va oferi o perspectivă nouă asupra creștinismului (cu plusurile și minisurile lui de religie contemporană).
Adevăr sau provocare
Cartea lui Tim Keller este în esență despre adevăr, despre adevărul absolut, care a venit pe pământ, a luat formă omenească, a trăit printre noi, a fost ucis și a înviat. Science Fiction, nu? O entitate extraterestră care ajunge pe planeta noastră să ne salveze nu de la un cataclism cosmic, ci de la unul spiritual. Asta da răsturnare de situație.
Acum, dacă povestea SF de mai sus este defapt inspirată din realitate și așa s-a întâmplat, atunci, cum zice Tim Keller, „it changes everything”. Acesta este adevărul. Provocarea cu care rămânem este dacă îl credem sau nu. Gestul e simplu, procesul nu.
Termin textul acesta cu un alt citat din carte care cred că este în ton cu perioada asta a anului și atmosfera de Crăciun care ne înconjoară.
„The universe is an explosion of God’s glory.”
Sărbători fericite și mult timp liber pentru citit!
P.S.: Imaginile, deoarece nu am avut cartea în format fizic și nu am reușit să fac nici o poză suficient de bună… deci, imaginile sunt preluate de aici și de aici.
No Comments