business, carti

Liderii mănâncă ultimii și beau cafeaua primii

mai 20, 2019
Liderii mananca ultimii, Simon Sinek

Simon Sinek are o perspectivă cel puțin interesantă domeniului afacerilor și a leadership-ului. El face o analiză destul de amănunțită (și repetitivă aș adăuga eu) căutând un răspuns la întrebarea „de ce unele echipe lucrează bine împreună și altele nu? Presară analiza cu exemple de lideri care sunt excepția azi, aducând asupra subiectului o perspectivă antropologică a leadership-ului.

Pe scurt, ce spune Sinek este că un lider bun este, în primul rând, om. Empatizează, înțelege, are grijă de oamenii din jurul lui. Nu este o mare revelație, nu? Dar astăzi am cam uitat asta și măsurăm un lider bun în succesul financiar pe care îl are, în numărul de angajați și subordonați, cât de mare este imperiul pe care îl conduce, care este ROI-ul. Nu mă înțelege greșit, asta denotă cel puțin un nivel ridicat de excelență în gestionarea și găsirea oportunităților. Dar asta nu echivalează cu un lider bun.

De aceea, mă repet: a fi un lider bun, în opinia acum bine documentată a lui Simon Sinek (și ce am știut noi dintotdeauna în adâncul inimii noastre), înseamnă a fi om bun. Iar eu mai adaug, om bun care bea multă cafea. Cel puțin partea cu cafeaua am rezolvat-o.

Vă las mai jos câteva citate din Liderii mănâncă ultimii, spre să vă stârnească interesul.

„Oxitocina și serotonina ne fac să ne simțim bine când primim timp și energie, ceea ce ne inspiră să dăruim timp și energie la rândul nostru. Acesta este fundamentul unei ierarhii eficiente. Este o creație umană. Este poate chiar motivul pentru care folosim denumirea de „companie” pentru o afacere – pentru că ea reprezintă un ansamblu de oameni aflați unii în compania celorlalți. Așadar, importantă este compania.” (pag. 196)

„Liderii trebuie să ofere direcția și intenția, lăsându-i pe alții să se gândească ce și cum să facă.” (pag. 230)

„Responsabilitate nu înseamnă să faci ce ți se spune; asta este obediență. Responsabilitate înseamnă să faci ceea ce e corect.” (pag. 230)

„Cu cât transferă mai multă energie de la vârful organizației către cei care muncesc efectiv, cei care de fapt știu cel mai bine ce se întâmplă zilnic, cu atât va crește puterea organizației și a liderului.” (pag. 231)

„Clienții nu vor iubi niciodată o companie care nu este iubită de angajați.” (pag. 277)

„Nu munca ne-o amintim cu plăcere, ci camaraderia, felul în care grupul nostru a strâns rândurile pentru a termina la timp.” (pag. 347)

„Leadershipul nu e un permis pentru a munci mai puțin; e o responsabilitate de a munci mai muet. Și aici e problema: leadershipul înseamnă muncă. Înseamnă timp și energie. Efectele lui nu sunt ușor de măsurat și nu sunt întotdeauna imediate. Leadership înseamnă să le fi dedicat oamenilor.” (pag. 355)

Cel mai ușor puteți găsi cartea lui Simon Sinek pe site-ul Publica. Sau dacă o preferați în limba engleză, Book Depository este mereu o alegere bună.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.