carti

C.S. Lewis: o viață… de om

noiembrie 7, 2019
C.S. Lewis - O viata

Înainte să mă apuc de biografia scrisă de Alister McGrath, îl cunoșteam pe C.S. Lewis doar după Cronicile din Narnia, autobiografia sa Surprins de lumină, care mi-a părut lacunară și preferențială (Lewis fie a aruncat sub preșul uitării anumite aspecte din viața sa, fie le-a evitat cu bună știință) și o cărticică subțire: Creștinismul redus la esență.

Lecturi din C.S. Lewis

Nu am terminat nici până azi seria Cronicilor din Narnia. Mi-au plăcut, dar doar până la un punct. Nu știu dacă de vină a fost limbajul simplu, direct sau paralelismul simbolic atât de expus, de evident. Sau poate ambele. Din această perspectivă îl prefer pe Tolkien. Dar exact aceste minusuri le-am găsit ca plusuri la Creștinismul redus la esență. Simplu, clar, logic, de bun simț.

Cu aceste cărți în minte m-am apropiat de lecturarea biografiei lui C.S. Lewis, cel mai cunoscut apologet creștin din secolul douăzeci. Ce m-a interesat cel mai mult din viața lui, sincer să fiu, a fost perioada întâlnirilor sale cu vestitul grup de scriere creativă și critică: „The Inklings”. Speram că aveam să descopăr acel moment in care s-a aprins scânteia creativității și s-au născut operele lor. Dar nu a fost să fie. Prea puțin, în opinia mea, se vorbește despre serile pe care le-au petrecut împreună, criticându-se unii pe alții, citindu-și operele unii altora. Probabil trebuie să citesc o carte cea mai nișată.

Monotonie cu năbădăi

Dar, în altă ordine de idei, pe cât de monotonă poate suna viața unui profesor la Oxford, pe atât de neașteptată a fost descoperirea vieții duble pe care părea să o ducă C.S. Lewis, fugind după cursuri „acasă” la familia de care avea grijă. O relație neobișnuită și cel puțin discutabilă cu o femeie mai în vârstă decât el. Apoi, ani mai târziu, după succesul pe care îl are la radio BBC cu seria sa de prelegeri, după ce își câștigă renumele internațional cu cărțile pe care le publică, cu Narnia, se căsătorește în acte cu o americancă doar ca aceasta să aibă viză de ședere în Marea Britanie. Ceea ce a fost un gest neobișnuit, cavaleresc aș putea spune, se transformă în romanță, iar apoi în dragoste. Lewis ajungând să își iubească soția chiar și când devine evident că ea e interesată mai mult de banii lui, chiar și când ea rămâne imobilizată la pat.

Îmi pare că C.S. Lewis s-a maturizat ca teolog laic într-o perioadă în care societatea britanică era scârbită de abordările sterile ale bisericii anglicane, într-o vreme în care războiul, suferința și moartea ridica mari semne de întrebare legate de rostul credinței.

Talentul lui C.S. Lewis

C.S. Lewis avea talentul de a traduce cele mai profunde concepte în idei ușor de înțeles și digerat de oamenii fără pregătire literară sau teologică. Astfel, el reușește să facă accesibilă credința pentru toți. Fie în formă literară, fie în eseistica sa, stilul în care scrie este caracterizat de simplitate.

A dus o viață discutabilă și discutată, avea obsesii și fixuri (vezi mai jos citatele legate de mașina de scris), dar și o minte flexibilă, o gândire pătrunzătoare. În cele din urmă a fost un om. Sclipitor, inspirat și talentat în anumite privințe, complet debusolat în altele. Nimic mai mult, nimic mai puțin decât un om.

Închei, ca fiecare postare de până acum lăsându-vă câteva citate din biografia bine conturată și documentată a lui C.S. Lewis, scrisă de Alister McGrath. Citate despre scris, adevăr, Narnia, valoarea literaturii și măsura unui scriitor.

Lecturi geniale!

„Creștinismul narează povestirea adevărată a omenii, care dă sens tuturor povestirilor pe care omenirea le spune despre sine.” (pp. 163)

„Lewis a ales deliberat să nu scrie la mașină. Scrierea mecanică, socotea el, perturba actul de creație, întrucât țăcănitul permanent al clapelor îi atenuau scriitorului sensibilitatea la ritmurile și cadențele limbii engleze. Când citim Milton sau alți poeți ori compunem o lucrare proprie, susținea Lewis, este esențial să auzim cum sună scriitura.” (pp. 177)

„Nu folosi o mașină de scris. Zgomotul îți va distruge simțul ritmului, care are nevoie de ani întregi de cultivare.” (pp. 177)

„Cursurile citite, îi explică el tatălui său, aveau tendința să-i adoarmă pe ascultători. Trebuia să învețe să li se adreseze ascultătorilor săi, nu să recite cursurile. Scopul era să le capteze atenția, nu doar să distribuie informații.” (pp. 180)

„… studierea trecutului ne ajută să înțelegem că ideile și valorile propriului nostru secol sunt la fel de provizorii și trecătoare precum cele din veacurile deja apuse.” (pp. 182)

„Ochii mei nu sunt îndeajuns, voi căuta să văd și prin ochii altora… citind literatură de calitate, devin o mie de oameni, rămânând totuși eu însumi.” (pp. 200)

„În orice lucrare de geniu ne recunoaștem propriile gânduri respinse: se întorc la noi cu o anumită splendoare înstrăinată.” (Ralph Waldo Emerson, pp. 201)

„Dacă descopăr în mine o dorință pe care nimic din lumea asta n-o poate satisface, explicația cea mai probabilă este că am fost făcut pentru o altă lume.” (pp. 238)

„Literatura ne ajută să vedem lumea din diverse perspective diferite de a noastră, ne oferă moduri alternative de a înțelege lucrurile.” (pp. 245)

„Narnia este o lume imaginativă, nu una imaginară. Lewis insista asupra unei distincții între cele două.” (pp. 281)

Cronicile din Narnia rezonează puternic cu o profundă intuiție umană că povestea noastră personală se înscrie într-o narațiune mult mai cuprinzătoare…” (pp. 296)

„Un om nu poate apăra întotdeauna adevărul; mai trebuie să aibă uneori vreme să se și hrănească din el.” (pp. 333)

„Când nu mai poți, începe și scrie: după cum am aflat de multă vreme, cerneala e o excelentă doctorie pentru toate bolile omenești.” (C.S. Lewis într-o scrisoare către prietenul său Arthur Greeves, pp. 362)

„Dumnezeu nu a făcut un experiment pe credința sau dragostea mea, pentru a vedea care este calitatea acestora. El cunoștea deja asta. Eu eram cel care nu o cunoștea.” (pp. 365)

„… singurul în măsură să se pronunțe în privința valorii unui scriitor este timpul și singura măsură corectă este delectarea pe care o produce lectura operei sale.” (pp. 399)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.