carti, seriale

Doctor Who: The Legends of River Song

ianuarie 30, 2020
The Legends of River Song and other Doctor Who book

Aventură. Ironie și puțin… nu găsesc cuvântul în română, dar e corespondentul lui smugness. Volumul conține cinci aventuri care o au în centru pe soția Doctorului. Una dintre soțiile Doctorului? Parcă era un episod scris de Neil Gaiman în care Tardis-ul era soția lui. Ciudat episod. În orice caz, presupun că atunci când poți călători prin timp și spațiu nu prea contează câte soții sau iubiri ai. Care sunt șansele ca ele să se întâlnească? Înainte să revenim la River Song găsiți o altă recenzie la cărți din universul Doctor who aici.

Cine este River Song?

River este fiica lui Rory și Amy Pond însoțitori ai Doctorului în aventurile sale prin timp și spațiu, și poate doi dintre cele mai bine conturate personaje din această serie. Poate de aceea mi-au plăcut mai mult episoadele când ei îi erau alături de Doctor (jucat de Matt Smith).

River Song apare în 2008 în serie și ajunge să fie un personaj destul de constant. Ce este intrigant la acest personaj, dincolo de faptul că are capabilitățile unui Lord al Timpului, fiind născută pe TARDIS în timp ce nava călătorea printr-un vortex temporal, este faptul că atunci când ea se întâlnește pentru prima dată, din perspectiva Doctorului, este ultima dată pentru ea. Practic ei își trăiesc viața în sens invers. Încearcă să înțelegi cum vine asta și o să pricepi puțin mai mult din frumusețea acestui serial.

River Song și Doctorul se căsătoresc și ajung să aibă și o lună de miere de vreo 40 de ani pe nu știu ce planetă. Nu îmi dau seama unde pe linia temporală a Doctorului sau a lui River se întâmplă aventurile adunate în acest volum.

Mai trebuie să menționez că River Song poartă cu sine un jurnal, iar povestioarele sunt file de jurnal extrase din carnețelul ei cu copertă din piele albastră, ce imită exteriorul TARDIS-ului. Un simbol frumos. Dacă nava Doctorului, care arată ca o cabină telefonică albastră (din cauza unei defecțiuni la senzorul de camuflare) este mai mare pe dinăuntru (adică are un centru de comandă, garderobă, cinema – probabil – dormitoare) la fel este și un jurnal care conține aventurile soției Doctorului. Până la urmă o poveste este mai mult decât suma cuvintelor care o compun. Să trecem deci la povestirile din volum.

Doctor Who. The Legends of River Song
Imagine preluata de aici, unde puteți citi un interviu scurt și amuzant cu River.

5 adventuri. 5 motive să îți placă de River Song

Prima poveste ne duce în Asgard. Unde Asgard este un parc de distracții tematic. Acolo, River și Doctorul au o întâlnire romantică. Dar, bineînțeles, după cum este tradiția, acolo unde este Doctorul, sau River Song, dezastrul nu stă deoparte. Cineva hack-uiește sistemul de securitate al parcului de distracții și mașinăriile încep să o ia razna. Cei doi se pun pe treabă, lasă deoparte romantismul și încearcă să salveze situația.

Ceea ce mi-a atras atenția la această poveste, care în general nu are nimic neobișnuit sau surprinzător, ci include fidel toate elementele unui episod bun din Doctor Who, este nivelul de profunzime al relației dintre cei doi. River își pune problema, pe bune, dacă să aibă sau nu un copil cu Doctorul. Lucru care ar ajuta la perpetuarea speciei Lorzilor Timpului din care nu prea mai sunt mulți (vreo doi și cei doi aproape mereu în război). Dar care ar veni la pachet cu o mulțime de complicații: el călător în timp, ea arheolog în timp. Niciunul nu prea stă pe acasă. Amândoi independenți, iar Doctorul, deși înțelege gânguritul copiilor, este mult prea ușor distras de lucruri ca să îi lași în grijă un bebeluș.

All-in-all, povestea este plăcută și drăguță, singurul lucru pe care îl îmbogățește din universul Doctorului Who este relația lui cu River. Dar și asta, așa, un pic.

Cea de a doua poveste din volum își are rădăcinile în curiozitatea lui River, care călătorește în timp să îl vadă pe Doctor întâlnindu-se cu el însuși, întâlnindu-se cu Doctorul. Complicat? Simplificăm: 3 doctori în același loc, fiecare dintr-o altă regenerație (ce joc de cuvinte am făcut, mă surprind chiar și pe mine). Dar în loc de 3 Doctori e doar 1 și acela absent în mare parte. Însă, River Song se întâlnește cu Elvis, care este un automaton ce se luptă cu propriile instincte de distrugere și se sacrifică de dragul omenirii. Cred. Povestea asta nu mi-a stârnit prea mult interesul.

Cât despre cea de-a treia, nici cât povestea cu Elvis. Atât de ștearsă a fost, încât am și uitat ce s-a întâmplat în ea. O evadare? River ajutată de Doctor? Poate? Contează?

Penultima poveste Death in New Venice îi are pe protagoniști, conform notițelor din jurnalul lui River, împreună, la un bal mascat, într-o Veneție futuristă, unde un personaj plin de bani pune în pericol viața invitaților săi la bal, de dragul profitului. Sunt aproape sigur că acesta este plotul. Ingeniozitatea Doctorului și, bineînțeles, a lui River Song salvează ziua. Sau noaptea.

Volumul se încheie cu povestirea intitulată poetic River of Time. Doctorul arheolog River se folosește de vortexul ei temporal pentru a pune mâna pe un artefact râvnit. În tot acest proces ni se aduce aminte, prin referințe subtile cine este ea – fiică a TARDIS-ului. Dar s-ar putea să-mi facă feste memoria.

Câteva concluzii

Legends of River Song este o carte lejeră. O citești doar ca să mai petreci câteva ore în extraordinarul univers Doctor Who și pentru că River este un personaj unic, dependent de pericol și aventură.

Cred că i-am dat 3 stele pe Goodreads din nostalgie. După cum ați citit mai sus, nu prea mi-au impresionat poveștile. Totuși am rămas cu ceva din cartea aceasta: câteva citate. Iar pentru un volum cu extratereștrii pe fiecare pagină, prezintă câteva insight-uri pertinente în cum suntem noi ca ființe umane.

Citate din jurnalul lui River Song

Is this one of those things I always get wrong, like flowers are GOOD presents and trees are NOT GOOD presents? Mystery of the Universe right there.

No matter what the science tells you, the fact that something alive can grow inside you, something brand new and unique – even though it is made of the same mix of stardust and honey and hope as everything else that ever lived – is a mystery; that every baby is a piece of magic.

Oh, humanity. Was there ever a gift given to you that you did not break?

So many stories, so little time. Isn’t that the most perfect definition of life?

Până data viitoare vă doresc să aveți parte de lecturi fantastice care să vă poarte prin lumi noi de ieri și de mâine.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Bianca martie 17, 2020 at 7:57 pm

  Am terminat de citit aceasta carte cand am avut un pic de timp liber, este super!

  • Reply M martie 19, 2020 at 3:03 pm

   Iti recomand si „The Day of the Doctor”. Curand o sa postez si o recenzie pe blog.

 • Reply Doctor Who: Ziua Doctorului. De Steven Moffat - Blog de cartiBlog de carti martie 20, 2020 at 7:28 am

  […] câte una o dată la fiecare câteva luni. Apropo, am mai scris despre cărți din lumea Doctor Who aici și […]

 • Leave a Reply

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.