Mai rar găsești personaje atât de vii precum puștii și puștoaica din seria aceasta creionată de Maggie Stiefvater. Până și personajele secundare sunt meticulos construite, iar misterul care le înconjoară este fascinant. Personajele sunt cele care m-au făcut să termin întreaga serie.
Rezumat „Hoții de vise”
Cartea continuă aventura băieților corbi (despre The Raven Boys am scris aici, iar despre ultima carte din serie, The Raven King, găsiți părerea mea aici) și căutarea lor după Regele Corb. Doar că, dacă în prima parte ne-am concentrat asupra lui Gansey al III-lea și el părea să înghită toată atenția, de data aceasta în prim-plan pășește prietenul lui cel mai bun, un câmp gravitațional care atrage problemele (atunci când nu se aruncă în ele cu capul înainte și cu ochii închiși): Ronan Lynch.
Ronan, dependent de adrenalină și probleme, cum menționam mai sus, se ia la întrecere cu un alt student – Kavinsky, fiul unui colaborator de-al tatălui fraților Lynch. Dincolo de faptul că racing-ul este ilegal, se întrece în mașina lui Gansey, care este plecat pentru câteva zile din oraș. Evident, o face praf. Apoi, face tot posibilul să o recupereze de dragul lui Gansey, care face totul ca să îl ajute să stea în școală suficient de mult timp ca să își primească moștenirea.
Aici urmează un pic de spoiler
Să nu ziceți că nu v-am avertizat, dar trebuie să vă spun cum recuperează mașina. Ajutat de Kavinsky cu niște pastile, Ronan reușește să își controleze mult mai bine visele și să își ascută talentul de a scoate lucrurile pe care le dorește din stările sale onirice potențate de droguri. Astfel, recuperează Camaro-ul lui Gansey a cărui caroserie și interior este perfect identică cu mașina inițială, până în cele mai mici detalii. Dar mașina nu are motor, funcționează fără el, fără să fie nevoie să fie alimentat. Ronan extrage Camaro-ul din vis la fel cum a făcut-o cu corbul, animalul său de companie și cu o mie de alte lucruri, inclusiv cu… dar mă opresc aici, pentru că asta ar fi un spoiler mult prea mare pentru toată seria.
Mi-a plăcut foarte mult finalul cărții care culminează cu o bătălie de creaturi scoase din vise. O luptă, o întrecere între ce poate visa Kavinsky și ce poate visa Ronan. Această îngemânare sau alterare, dacă vreți, dintre vis și realitate este minunată. Până la urmă întreaga serie se joacă cu aceste concepte. Realitatea este un coșmar pentru unii, iar visele sunt realitatea preferată a altora.
Citate a la Maggie Stiefvater
Vă las în încheierea acestei scurte recenzii câteva citate din carte ca să vă dați puțin seama de scriitură și, poate, dacă nu știați dacă să începeți sau nu seria, să încline decizia voastră înspre „da”. Lectura e una ușoară, cu focus pe adolescenți, deci cu dedicație pentru publicul young adult. Dar asta nu scade sub nicio formă din puterea poveștii sau construcția solidă a personajelor. Adaugă doar un layer de anxietate adolescentină.
Anyway, if fate thought it could tell her who to fall for, fate had another thing coming.
I tire of wonders, he thought.
The appetizers were delicious, not because of the kitchen, but because all food eaten in anticipation of a kiss is delicious.
Kissing’s a lot like laughing. If the joke’s funny, it doesn’t matter how long it’s been since you last heard one.
Maggie Stiefvater
Those who dream by night in the dusty recesses of their minds wake in the day to find that it was vanity: but the dreamers of the day are dangerous men, for the may act their dreams with open eyes, to make it possible.
T.E. Lawrence
Puteți găsi toată seria în engleză pe deja binecunoscutul site Bookdepository (link mai jos), iar în română ea a apărut la Nemira.
Lectură fantastică!
3 Comments
O carte excelenta, multumesc pentru recomandare!
Cu cea mai mare placere 🙂
[…] Raven Boys – Maggie Stievfater. Am mai vorbit de seria aceasta. Aici și aici. Are și părți bune și părți mai puțin bune. Dar în ce excelează, din punctul meu […]