carti, carti fantasy, ebook, urban fantasy

The Dawn Chorus de Samantha Shannon – un interludiu liniștit și liniștitor între două cărți furtunoase

iulie 31, 2020
The Dawn Chorus ebook by Samantha Shannon

Nu știu dacă v-am mai scris despre sentimentele mixte pe care le am cu privire la această scriitoare – Samantha Shannon. Amestecul este format din nițel admirație, un strop de invidie și restul apreciere pentru efortul pe care îl pune în scriitura ei.

De unde acest amalgam de sentimente?

În primul rând Shannon a devenit un mic fenomen global la doar 19 ani în anul în care a și intrat la facultate. Cât timp a fost în facultate a și publicat câte o carte aproape în fiecare an. Poate credeți că nu e atât de spectaculos să faci o facultate și să și scrii o carte în paralel. Depinde de facultate și depinde de ce gen de cărți scrii. Dar când facultatea este Oxford si genul de cărți pe care le scrii presupune să îți ancorezi acțiunea în locații reale (chiar dacă dintr-un/o univers/istorie paralel/ă) asta înseamnă documentare serioasă pentru locurile prin care aleargă personajele tale (la care se adaugă și efortul de worldbuilding: mitologia, riturile și universul Refaimilor – creaturile fantastice, angelice care se hrănesc cu aura oamenilor). Detaliez un pic mai mult lumea creată de Samantha Shannon în recenzia de la The Mime Order.

În al doilea rând autorea aceasta dă constant dovadă de prețuire pentru cuvinte. Își caută atent frazele și din când în când mai inserează câte o bijuterie de cuvânt în contexte în care nu te-ai aștepta. Acest lucru se vede și din construcția unor personaje care au apetit pentru lectură și un vocabular elevat ca parte din trăsăturile lor definitorii. Samantha SHannon savurează cuvintele precum un conneusoir de vinuri savurează notele imperceptibile, acide date de un sezon uscat.

În al treilea rând într-una din cărțile ei menționează Ciuleandra și România. Warden și Paige Mahoney se antrenează, dacă am reținut bine, pe piesa aceasta. Nu este un lucru ieșit din comun, faptul că menționează România și ceva specific românesc, ci un bonus plăcut, dacă vreți pentru lectură.

ciuleandra, titlul capitol The Mime Order
The Mime Order de Samantha Shannon

Despre ce este, totuși, vorba în The Dawn Chorus?

Despre Cântul Zorilor, cum aș traduce eu titlul cărții, nu prea am să vă spun așa multe. Este o nuvelă cu rol de interludiu. Un cadou făcut cititorilor care trebuie să mai aștepte până la anul pentru următoarea carte din serie. Este o lectură ușoară, scurtă și care deși se poate citi fără să știi nimic despre celelalte cărți din serie, este cu atât mai bogată și interesantă cu cât ai citit celelalte trei cărți principale, cum ziceam și în postarea aceasta pe insta.

Ca un scurt rezumat, The Dawn Chorus urmează zilele de recuperare ale lui Paige Mahoney, după evadarea ei din închisoarea Scionului unde fusese torturată zile în șir ca să dezvăluie informații despre mișcarea rebelă pe care o conduce împotriva Rephaimilor. Povestea alternează cu prima întemnițare de care avusese parte Paige (în prima carte The Bone Season) unde aceasta îl întâlnește pe Warden. Este o prezentare paralelă sau mai bine spus, o poveste în oglindă care arată și subliniază evoluția personajului principal.

Nu prea ar mai fi multe de spus despre această nuvelă, înafară de faptul că se încheie într-o notă Austeniană (cred că am declinat corect, nu?), cu Warden și Paige bucurându-se de o normalitate simplă, domestică, liniștitoare. Ceea ce e total opusul cărții precedente și, presupun, opusul cărții următoare. Deci cum ziceam în titlu, această nuvelă este un interludiu între două furtuni.

În încheiere vă las și câteva citate care mi-au atras atenția. Până la următoarea recenzie să aveți parte doar de lecturi fantastice.

I lay still, savouring the not-silence of freedom. I had never thought I would hear a citadel sing to me again.

In oblivion, I was not an orphan. I was not hunted or trapped or broken from torture. I was fog, impossible to chain.

I was a razor blade, all edge and gleam, and I needed to be dulled. I needed to fade. Not to die, not to disappear altogether – just to soften, so the world stopped catching on my sharp corners. So I didn’t feel it when it scraped me. I ached for the comfort of absence. I longed to exist less severely.

‘You agreed to start a war … to get me a new set of cards.’ ‘Well, to keep you alive. Why, do you never start wars for your friends?’

‘Warden, please don’t dissuade me from the solitary mote of joy I have left in my tragedy of a life. I’m being hunted by a tyrant, my entire family is missing or dead, and I’m fresh out of the torture chamber. Please, just let me enjoy my coffee.’

‘Music seems as good a thing as any to die for, doesn’t it?’

‘A secret, held within, can become a poison.’

Samantha Shannon, The Dawn Chorus

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply Raluca septembrie 24, 2020 at 9:56 am

    Multumim pentru recenzie!
    Aveti cumva un link catre ebook sau cartea fizica? 😀

  • Reply Andreea octombrie 3, 2020 at 3:39 pm

    Imi place blog-ul. Sa mai postati!

    • Reply M octombrie 19, 2020 at 2:03 pm

      Ma bucur. Am sa inters sa fiu mai constant. Sunt in urma cu o duzina de recenzii

  • Reply Nicoleta noiembrie 9, 2020 at 11:29 pm

    Excelenta recenzia, am si eu ceva bun de citit, eram in pana de idei 😛

    • Reply M noiembrie 10, 2020 at 6:06 am

      Ma bucur ca ti-a placut.
      Samantha Shannon scrie bine. O urmaresc de ceva timp. Are si un high fantasy scos, dar la care nu am reusit inca sa ajung – The Priory of the Orange Tree.

      • Reply Silviu martie 2, 2021 at 12:14 pm

        Multumesc pentru recomandare 🙂

  • Reply Ana-Maria martie 13, 2021 at 8:56 am

    Imi place content-ul, sa mai postati si in 2021!

  • Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.