carti, carti fantasy, carti pentru copii, carti SF, ebook

2021 în cărți

ianuarie 3, 2022
carti citite in 2021

Ca în fiecare an (aproximativ) prima postare de blog este un fel de recapitulare / statistică a cărților citite în anul precedent. Pentru asta mă folosesc de goodreads, unde momentan, consemnez tot ce citesc. Am început să testez, să mă joc cu alte aplicații, dar mi-e greu să renunț la goodreads și toți anii de cărți contorizați în aplicație. În orice caz există soluții mai elegante. Dar despre aplicații de „book tracking” poate cu altă ocazie.

În 2021 am citit ceva mai mult de 7800 de pagini. Un total de 37 de cărți din cele 50 spre care ținteam anul acesta. Puțin. Știu. Dar măcar am citit, nu? Acesta e lucrul care contează. Nu numărul. Să te bucuri de călătorie, să te bucuri de poveste. De aceea, anul acesta, mai mult ca niciodată (pentru că de obicei termin tot ce încep să citesc) am lăsat neterminate un număr de 5 cărți. Motive diverse: fie erau prea clișeu, fie mult prea lăudate, când conținutul lor lăsa mult de dorit. Deci în realitate ar fi undeva la 7000 de pagini citite.

Iată cum arată anul 2021 pentru mine în cărți:

9 cărți de copii. Iar când zic cărți de copii mă refer la povestioare pentru pici sub 5 ani.

7 cărți young adult. Dintre care m-au dezamăgit teribil Binti de Nnedi Okorafor și An Ember in the Ashes de Sabaa Tahir. Mi-a plăcut în schimb Aurora Rising un SF cu pustani la o academie intergalactică militară ce se bagă în probleme până peste cap. E rapidă, e light, e plină de umor și acțiune. E scrisă mai mult decât decent. Relaxare. Dar are similarități și rezonanțe cu SF-ul pe care îl citesc acum Leviathan Wakes, primul volum seria Expanse a lui J.A. Corey. (Da, da. Cărțile după care s-a făcut filmul. Nu, nu l-am văzut. Încă.)

7 cărți SF în total. Dacă le includem și pe cele 2 YA de mai sus.

Doar 5 cărți fantasy. Promit că recuperez anul acesta. Din păcate nimic remarcabil.

4 cărți din genul mystery. Nici aici nu am dat peste ceva suficient de antrenant sau neașteptat. Aveam așteptări mari cu romanul Tanei French. Dar după ce mi-am dat seama cine e criminalul în primele 40 de pagini, nu a mai avut niciun farmec cartea, așa că e una dintre cele pe care nu le-am terminat.

4 cărți de non-ficțiune dintre care Educated de Tara Westover e preferata mea. De fapt cred că cartea anului 2021 pentru mine. M-a tulburat, m-a făcut să-mi regândesc principii și să privesc educația cu alți ochi. Mai mult m-a determinat să le ofer copiilor mei cea mai bună educație posibilă. M-a dezămăgit un pic volumul lui John Lennox, 2084, care mi-a părut o compilație de texte despre inteligența artificială, capitole destul de disparate care nu păreau că construiesc unul pe celălalt. Mi-a lăsat impresia unei cărți scrise pe tema intersecției dintre etică, creștinism și inteligența artificială, doar pentru că A.I. e la modă.

3 cărți de spiritualitate, credință și religie. Să le zicem așa. Mi-a plăcut logica și explicația din Cur Deus Homo (De ce s-a făcut Dumnezeu om), chiar dacă nu și forma în care era prezentată. Dar m-a făcut să îl privesc dintr-o perspectivă nouă pe Dumnezeu, trinitatea și esența caracterului divin, cartea lui Dane Ortlund – Gentle and Lowly. O recomand.

1 singură carte de poezii. O antologie cu câte un poem reprezentativ pentru fiecare an. Din păcate a fost de-a dreptul plictisitoarea, cu câteva excepții.

Sper ca anul 2022 să aibă mai multe lecturi de calitate decât 2021. Nu am făcut alegerile cele mai bune în materie de cărți. Dar mă bucur de un lucru. Am ieșit (poate totuși puțin cam mult) din zona de confort și mi-am diversificat aria de genuri.

Vă doresc un 2022 plin de lecturi fantastice și la cât mai multe pagini citite.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.