carti

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții

decembrie 3, 2017
O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii, de Mark Haddon, review Tzara cu carti

Pentru o cartea care tratează o boală neobișnuită a creierului cum este disocierea emoțională (la care se adaugă și puțin OCD și alte câteva nuanțe ale unor boli similare), fiecare pagină din O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții este plină de trăiri intense. De parcă personajul principal, care este și naratorul acestei povești este incapabil să simtă emoții, să creeze relații emotionale, ne obligă pe noi, cititorii, să o facem în locul lui. Și este, cum zic americani a roller-coaster of feelings.

Întâmplarea ciudată rezumată

Cartea începe cu această întâmplare curioasă: cineva îl ucide pe Wellington, câinele vecinei personajului nostru principal, cu o furcă. Christopher John Francis Boone, care știe din cap toate țările din lume și capitalele lor și ne poate spune toate numerele prime până la 7507, descoperă crima. Însă, deoarece Christopher suferă de această boală și este găsit îmbrățișând câinele mort este considerat drept prim-suspect. Bineînțeles, faptul că lovește un ofițer de poliție nu ajută, ci dimpotrivă ajunge să fie dus la secție.

După ce este eliberat Christopher, la recomandarea și încurajarea lui Siobhan, terapeuta lui, se pune să scrie această carte care urmărește progresul lui în elucidarea misterului.

quote-mark-haddon, blog Tzara cu cărți

Întâmplarea ciudată cu oamenii care stau în picioare, în avion, după aterizare, înainte să fie deschise ușile

Am început să citesc cartea din clipa în care mi-am luat locul pe scaunul cursei wizzair Glasgow-București. Îmi cumpărasem cartea cu două zile înainte din Edinburgh, de la un fel de anticariat sau casă de caritate. Mi-am luat-o în loc de magnet de frigider.

Am terminat-o când puzderia de români din avion aștepta în picioare să se deschidă ușa avionului și să coboare. Nu am înțeles niciodată comportamentul acesta și până acum mi se pare un gest autentic românesc. Nu l-am văzut la alte popoare. Nici Christopher, a cărui minte este pur logică, nu ar înțelege de ce preferă oamenii să stea și câte zece minute în picioare, ca înghesuiți ca într-un autobuz, în loc să stea confortabil pe scaun.

Când ușile s-au deschis în sfârșit am întors și ultima pagină. La timp să îmi iau bagajul și să cobor. Din păcate însă, am coborât cu tragedia lui Christopher după mine. Deși cartea se termină pe un ton ușor optimist, mi-au lăsat un gust bittersweet. Mai mult amar, deoarece personajele din carte nu erau rău intenționate… erau doar… oameni. Imperfecți. Care greșesc, care fac gesturi la mânie pe care mai apoi le regretă, care mint și care își mint propriul copil vrând să îl protejeze, vrând să se protejeze.

o intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii

Concluzie

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții este o carte superbă. O terminați în puțin peste trei ore. I-am dat 4 din 5 stele pe goodreads pentru vocea naratorului și pentru modul ingenios de numerotare a capitolelor. Nu i-am dat 5 stele pentru că am simțit că deși cartea este încarcată de trăiri, nu este neapărat o lectură genială. Rămâne doar o lectură superbă.

Vă mai las un citat care mi-au plăcut mult. Așa să gustați puțin, să vă stârnesc apetitul. Dacă o vreți, o găsiți la un preț foarte bun pe bookdepository. Ultima dată când am verificat transportul era gratuit pentru orice cantitate

„Father was standing in the corridor. He held up his right hand and spread his fingers out in a fan. I held up my left hand and spread my fingers out in a fan and we made our fingers and thumbs touch each other. We do this because sometimes Father wants to give me a hug, but I do not like hugging people, so we do this instead, and it means that he loves me.”

Dacă încă nu v-am convins să o citiți, să știți că a câștigat premiul Whitbread Book Awards pentru cel mai bun roman și cartea anului, premiul Commonwealth Writers’ Prize și premiul Guardian Children’s Fiction Prize.

Până data viitoare, să aveți parte doar de lecturi superbe.

 

P.S.: Mi-am amintit că s-a jucat piesa adaptată după carte la Teatrul Național parcă. Acum vreo 2 ani? Am înțeles că interpretarea este extraordinară.

P.P.S: De fapt încă se joacă la TNB. Ne vedem acolo pe 10 decembrie. Detalii în acest link.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ghanda decembrie 7, 2017 at 9:51 pm

    Am citit și eu la un moment dat o carte scrisă din perspectiva unei persoane cu probleme mintale (Fată înecându-se) și m-a fascinat cât de diferit vedea ea lumea… Așa că am adăugat și „O întâmplare ciudată…” pe wishlist, m-a intrigat articolul tău 🙂

  • Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.