Zilele trecute am terminat de citit „Excepționalii”, carte scrisă de Malcolm Gladwell – marketer și povestitor binecunoscut în lumea business-ului. El este autorul mai multor cărții, fiecare dintre ele încercând să disece câte o temă puternic discutată în perioada recentă. The Tipping Point vorbește despre cum ajunge o afacere să aibă succes nebănuit și exponențial, despre principiul picăturii care umple paharul, în timp ce David și Goliat pătrunde în profunzimea poveștii biblice evidențiind dintr-o perspectivă umanitariană, aș adăuga eu, avantajele pe care David le avea față de Goliat și de ce era evident că el avea să câștige. O lectură revelatoare.
„Nu banii pe care îi câștigăm sunt cei care ne fac, până la urmă, fericiți între nouă și cinci. Nu, ci împlinirea e care ne-o conferă munca pe care o facem.”
Excepționalii este scrisă aproape în aceeași notă, Malcolm Gladwell propunându-și să disece secretul succesul, să desființeze mitul geniului (care este desmințit și în videoul acesta scurt) și să enumere ingredientele care fac dintr-un om un om de succes.
Cartea este interesantă din prisma cercetării pe care o face și a biografiilor pe care le include, iar modul amănunțit cu care despică firul în patru și reușește să ajungă la rădăcina succesului, sau mai bine spus la punctul originar al succesului în viața unui om este metodic. Nu ai cum să te pierzi. Malcolm te călăuzește pas cu pas, te ține de mână, îți oferă toate detaliile și repetă ideea centrală iritant de des.
Dar ce este poate mai interesant la această carte sunt întrebările adiacente care se nasc: nu ar putea exista un sistem educațional mai bun? De ce există vacanță de vară? Nu putem crea totuși o societate care să ofere șanse egale tuturor cetățenilor ei? Cât de mult ne influențează cultura în care ne-am născut pe calea succesului? Deși oferă câteva răspunsuri la aceste întrebări, acestea sunt doar parțiale și intuite. Aceste întrebări merită mai mult timp de gândire deoarece soluțiile s-ar putea să contravină standardului cu care ne-am obișnuit.
Îmi place concluzia cărții pentru că îmi dă o oarecare speranță: ingredientele succesului țin de abilitățile naturale, perseverența ta într-un domeniu sau altul, cât și de oportunitățile care ți se aștern în cale și asupra cărora nu ai niciun control.
„Excepționalii sunt cei cărora li s-au oferit oportunități – și care au avut puterea și prezența de spirit să profite de ele.”
Voi care credeți că sunt caracteristicile unui om de succes? Sau poate o întrebare mai bună este: voi cum definiți succesul?
P.S.: Malcolm Gladwell este unul din propagatorii ideii celor 10000 de ore de activitate într-un domeniu pentru a ajunge la excelență. Tind să îi dau dreptate. Cu condiția ca acele 10000 de ore să fie lucrate cu scop și cu intenția de îmbunătățire.
No Comments