Secretul Regelui Nemuritor

Secretul Regelui Nemuritor cover

Rezumat

Anul 385 după Eor, cu 14 ani înainte de încercarea lui Nahtavuth de a pune mâna pe Inima Dragonului, aducând cetatea Nisalului în pragul distrugerii.
Barzi de meserie și hoți de vocație, Lied și Asht pun la punct lovitura vieții lor: un plan nebunesc de îmbogățire, executat într-o singură noapte. Însă, cineva are alte planuri cu ei și, împotriva voinței lor, se trezesc prinși într-o conspirație la curtea regală a Osei. Ca să scape cu viață, cei doi trebuie să îl jefuiască pe misteriosul suveran, supranumit Regele Nemuritor.
Dar când la mijloc este un artefact magic care poate oferi viață veșnică, alianțele și loialitățile devin volatile, iar amenințările se înmulțesc.
Tu ce ai fi dispus să faci pentru a pune mâna pe secretul nemuririi?

O poveste care a prins rădăcini

În vara anului 2017 lucram la continuarea Inimii Dragonului. Acum, când scriu aceste rânduri (februarie 2018) încă lucrez la ea. Atunci, la fel ca acum, știu unde merge povestea și ce se va întâmpla, dar Cronos se joacă cu timpul meu și nu îmi dă la dispoziție decât picur cu picur. Divaghez. Ce este important este că am început să scriu un prolog (orice mare operă fantasy începe cu un prolog, nu? Atunci de ce nu ar avea și una mică?). Ceea ce credeam eu că aveau să fie zece pagini de carte, în aproximativ două săptămâni s-au transformat în ceea ce se intitulează Secretul Regelui Nemuritor. O poveste care urmărește una din multele aventuri ale lui Lied și Asht, prieteni, barzi și hoți de profesie.

Pentru aceia dintre voi cărora vă place să găsiți legături între evenimente, personaje și cărți, vreau să vă spun că Secretul poate funcționa foarte bine ca o punte între Inima Dragonului și următoarea carte, Căderea celor șapte turnuri.

O cetate pe care mi-ar fi plăcut să o vizitez

Revenind la acțiunea din Secretul Regelui Nemuritor: încă de când am trecut prima dată cu ochii peste harta Nlithiei (a ceea ce avea să ajungă ea) am fost inexplicabil atras de această cetate-port, aflată în cel mai vestic punct al Nlithiei continentale. Dacă prima carte a fost ocupată de Nisal aproape în totalitate, ei bine, am profitat de ocazie și am adus acțiunea în Osa. Eram, sincer vorbind, foarte curios cum putea arăta acest oraș, acest amalgam de culturi, dominat de un far gigantic și stăpânit de un rege obsedat de nemurire.

Trebuie să îi mulțumesc și de această dată prietenului meu talentat Tanko Gabriel care a creat, din nou, o copertă superbă, o adevărată pictură.

Orașul Soarelui Apune, detaliu, din Secretul Regelui Nemuritor de M.M. Țara

Influențe Pratchettiene

Fiecare scriitor este suma scriitorilor pe care i-a citit de-a lungul vieții.

De aceea, am fost plăcut impresionat când scriitoarea Ana Maria Negrilă, vorbind despre cartea mea la lansarea de la Gaudeamus, a menționat că acest volum i se pare mult mai apropiat de universul creat de Sir Terry Pratchett decât de cel al lui Tolkien. Iubesc Lumea Disc cu toate defectele și micile ei imperfecțiuni. Iubesc cărțile lui Sir Terry Pratchett – am citit toate cele 41 de volume din seria Lumii Disc și scrierile sale mi se par pline de o înțelegere cinică a naturii omului, de umor și o înțelepciune subtilă cum nu am mai întâlnit la vreun alt scriitor. Surprins am fost și de faptul că, privind în retrospectivă la cum este construit orașul Osa, la raportul tehnică-magie, într-adevăr regăsesc acum tușe din universul creat de Pratchett. Dar, aceste tușe au fost trase fără o intenție vădită, subconștientul meu găsind elementele cele mai potrivite (cred eu) din care să fie ridicat Orașul Soarelui Apune.

Dacă tot am menționat de Sir Terry Pratchett, fac o mică paranteză și vă redirecționez atenția spre articolul lui Brandon Sanderson despre opera creatorului Lumii Disc. Subscriu în totalite.

O concluzie, dacă există una

Singura concluzie pe care pot să o trag după ce am publicat această nuvelă este una motivațională: din când în când e bine să te lași purtat de poveste. Nu tot timpul lucrurile trebuie să iasă cum îți imaginezi tu. Poate, de aceea, s-ar putea ca rezultatul să fie peste așteptări.

Bineînțeles, dacă doriți să citiți Secretul Regelui Nemuritor o puteți comanda de pe site-ul edituri sau de pe elefant, unde periodic au reduceri, sau de pe altă librărie online. Pentru cei din București, să știți că o găsiți pitită în cea mai din spate cameră de la librăria Eminescu.