carti

Illuminae: un fel de wikileaks SF, varianta din anul 3000, cu nave spațiale care explodează și o inteligență artificială care se teme să moară

ianuarie 6, 2018
Illuminae Files 01, Amie Kaufman & Jay Kristoff. Tzara cu carti

Mă gândeam să încep anul cu o retrospectivă a ce a însemnat 2017 din punct de vedere literar pentru mine. Mai exact ce cărți am citit, ce mi-a plăcut și ce nu. Iar Goodreads mi-ar fi dat o mână de ajutor cu funcția lui care îți permite să vezi o statistică, un infografic frumos aranjat cu tot ce ai citit pe parcursul unui an. Însă, pentru că am trecut în 2018, nu mai știu să accesez acea pagină. Știu doar că nu mi-am atins targetul. Din 40 de cărți câte mi-am propus să dau gata am citit doar 26. Anul acesta am zis să fiu rezonabil și să-mi propun un target ceva mai accesibil: 30 de cărți.

Deci, pentru că nu va urma o retrospectivă a ceea ce am citit (cum am făcut acum un an când am început blogul acesta – la mulți ani și la mai multe cărți) am să vă povestesc despre cartea care mi-a plăcut cel mai mult în 2017, cartea care mi-a depășit așteptările și care a fost ca o gură de aer proaspăt pentru mine, printre ale guri de aer proaspăt. Așa că astăzi voi vorbi despre Illuminae, primul volum dintr-o trilogie SF cum sunt sigur că nu ați mai citit.

Dosarele Illuminae

Cum să vă explic ce e cu cartea asta? E fascinantă. E un colaj de informații și date și întâmplări și erori și rapoarte. E o operă de artă în ale cărei detalii poți să te pierzi. Poți să rătăcești printre paginile cărții admirând planurile unor nave spațiale, citind sau încercând să ghicești cuvintele cenzurate din diverse rapoarte. Tot volumul este o arhivă mare de documente extrase din convorbirile și înregistrările audio ale unui număr de persoane aflate pe una din cele trei nave spațiale care ajută locuitorii unei colonii miniere, dintr-un capăt de galaxie, să scape de atacul unei nave militare aparținând unei corporații rivale. Insist: fiecare pagină este o fișă adăugată la un dosar de câteva sute de pagini întocmit de un hacker la cererea directorului executiv Frobisher, care dorește să afle exact ce s-a întâmplat după atacul coloniei – incidentul care declanșează întreaga acțiune a romanului.

Totul este superb pus împreună, adnotat, cenzurat, murdărit cu stropi de sânge sau cafea. Toată cartea este un fel de wikileaks, varianta SF, într-un viitor destul de îndepărtat. Nu mă credeți? Aruncați o privire la pozele pe care le-am făcut.

Illuminae, report sample and countdown. Tzara cu carti Illuminae, spaceship plans. Tzara cu carti

 

Personajele din Illuminae

Deși sunt destul de multe  personaje printre paginile acestui dosar cele câteva care contează sunt Kady, hackerița antisocială, Ezra, fotbalistul frumos și Aidan – inteligența artificială de pe una din navele pe care primii doi reușesc să scape. Toate celelalte personaje sunt de hârtie și doar pe hârtie, reușind foarte puțin să iasă în tridimensionalitate în mintea mea. Însă nici nu este nevoie deoarece cartea în sine este suficient de fascinantă să te țină atent, să te facă să urmărești traiectorile navelor de luptă prin spațiu, să încerci să descifrezi rapoartele medicale, să încerci să îți dai seama cine vorbește de pe a cui adresă de e-mail.

Dintre toți, Aidan este cel mai interesant, deoarece modul în care acționează, deciziile pe care le ia în numele căpitanilor celor 3 nave și a pasagerilor, pare să trădeze defecțiuni. Dar, în esență, Aidan este ca un grandmaster al șahului. Fiecare mișcare este calculată cu bătaie lungă. Ceea ce nu ia în calcul însă, este propria-i conștiință. Dar vă dau prea multe detalii. Citiți cartea, întâlniți-vă cu Aidan. E savuros. Chiar poetic pe alocuri.

Însă, mai este un personaj care deși nu apare decât la final și la început în carte este esențial pentru întreaga poveste: Frobisher – directorul executiv al unei corporații care cere ca acest dosar să fie întocmit pentru a înțelege mai bine situația și ce s-a întâmplat cu coloniștii salvați de pe planeta atacată de o navă spațială a unei corporații rivale.

 

Autorii Illuminae

De obicei nu vorbesc despre autori, ci doar despre scrierile lor. Însă, vreau să mă opresc asupra acestor doi scriitori puțin. Primul motiv este pentru că îi urmăresc de câțiva ani pe instagram. Aici este profilul lui Jay, iar aici a lui Amie. Îi urmăresc dinainte să publice Illuminae sau oricare carte din seria aceasta. Al doilea motiv este legat de faptul că Amie este prietenă bună (se pare) cu o altă autoare pe care am ajuns să o îndrăgesc: Leigh Bardugo. Toți trei acești scriitori au un succes internațional incredibil, succes pe care orice autor din România și l-ar dori măcar pe jumătate. Dar știți ce am observat la ei, urmărindu-i pe instagram? Că sunt oameni. În primul rând sunt oameni, iar apoi autori și abia apoi autori de succes. Se bucură de fiecare comentariu, de fiecare interacțiune, sunt deschiși și răspund la întrebări, nu sunt deloc cu nasul pe sus, apreciază cititorii, pentru că înțeleg că pasiunea lor, posibilitatea de a sta și a scrie există doar atât timp cât există cititori. Vă recomand să îi citiți și să îi urmăriți online. Atât am vrut să zic.

Cred că închei postarea aceasta aici, cu gândul că în următoarea perioadă voi posta mai des (sper) pentru că sunt în urmă cu câteva lecturi terminate în 2017. Până atunci să aveți parte de lecturi fascinante.

 

Mircea, din Tzara cu cărți.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Ghanda ianuarie 6, 2018 at 8:41 pm

    Ca să vezi anul tău în cărți pe Goodreads ai mai multe opțiuni:
    – dacă mai ai mailul de când au anunțat existența infograficulului, link-ul încă merge
    – dacă intri pe profilul tău, pe bara din dreapta sub 2018 încă apare link spre statisticile din 2017
    – dacă nu, folosește link-ul de mai jos, adăugând la final numărul tău de utilizator (îl găsești în URL-ul de pe profilul tău. Al meu, spre exemplu, e 6891997)
    https://www.goodreads.com/user/year_in_books/2017/număr-user

    • Reply M ianuarie 7, 2018 at 5:05 pm

      Multumesc mult 😀
      M-am tot uitat prin setari si am incercat toate link-urile din pagina de profil si statistici si nu am reusit. Dar am sa incerc cum mi-ai zis tu. Inca o data, multumesc.

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.